Movila Miresii
Sambata, 24 iulie 2021, 

 
   Localitatea
 
   Primarul
 
   Primaria
 
   Consiliu local
 
   Documente online
 
   Publicatii casatorie
 
   Documente publice
 
   Galerie foto
Date istorice

Pagina principala  »  Date istorice
tipareste

Comuna Movila Miresii din judetul Braila, localitate vie pe hotarele legendei

Daca vii dinspre Braila, la vreo 30 km, pe DN 22 Braila-Ramnicu Sarat, intri în comuna Movila Miresii, localitate a carei denumire a luat fiinta pe aripile unei legende. În urma cu 230 de ani, aici s-a pierdut o mireasa... Legenda spune ca era o iarna cumplita. Pe drumul dintre tarlele Huieni si Scortaru treceau saniile cu nuntasii care trebuiau sa ajunga la casa mirelui. Zapada acoperise drumurile si totul parea pustiu. Nuntasilor le era greu sa se orienteze si totul devenise o întindere imensa de zapada. Chiar si asa, oamenii se distrau, preferand sa nu se gandeasca la ce e mai rau. Doar era nunta, nu înmormantare!

Barbatii se cherchelisera si cantau ca si cum ar fi facut în ciuda viscolului care urla cu furie. Dar, viorile lautarilor si chiuitul femeilor nu reuseau sa acopere zgomotul înfiorator al crivatului care parca zguduia pamantul. În acest infern, în galopul dezlantuit al cailor speriati de harmalaia din jur, la un hop, mireasa a fost aruncata din sanie chiar langa o movila. Nuntasii, galagiosi si înfofoliti în cojoace, n-au observat lipsa miresei, astfel ca si-au continuat drumul. Fata a strigat, dar nimeni nu a auzit-o. A început sa planga la gandul ca va cadea în coltii înfometati ai lupilor. Legenda spune ca în apropierea movilei se afla o stana ai carei caini au simtit prezenta straina. Latratul a atras atentia ciobanilor si, nu mica a fost mirarea acestora cand au gasit mireasa, o frumusete de fata! Fiul ciobanului, un tanar chipes, s-a îndragostit pe loc de ea. Fata a uitat repede de cel cu care urma sa se casatoreasca. Tanarul ciobanas avea ochii atat de plini de dragoste, încat i-a furat inima. Ei s-au casatorit si au construit prima casa de pe aceste locuri. Au numit-o Movila Miresii, în amintirea întamplarii care i-a unit.

Satul Movila Miresii este atestat documentar  din anul 1878 si s-a numit initial Magura Miresii, denumire pe care si-a pastrat-o pana in anul 1900. 

Biserica din sat, cu hramul Dumineca Tuturor Sfintilor, este construita in anul 1889,  iar in anul 1884  a fost infiintata scoala. 

Satul Esna este atestat documentar din anul 1861 iar satul Tepes Voda a fost infiintat in anul 1921.


   Curs valutar

 
   Vanzare teren


   Diverse

Toate drepturile rezervate © Primaria Movila Miresii 2008 - 2021