Date geografice

 

Comuna Movila Miresii din judetul Braila, localitate vie pe hotarele legendei

 

Daca vii dinspre Braila, la vreo 30 km, pe DN 22 Braila-Ramnicu Sarat, intri în comuna Movila Miresii, localitate a carei denumire a luat fiinta pe aripile unei legende. În urma cu 230 de ani, aici s-a pierdut o mireasa... Legenda spune ca era o iarna cumplita. Pe drumul dintre tarlele Huieni si Scortaru treceau saniile cu nuntasii care trebuiau sa ajunga la casa mirelui. Zapada acoperise drumurile si totul parea pustiu. Nuntasilor le era greu sa se orienteze si totul devenise o întindere imensa de zapada. Chiar si asa, oamenii se distrau, preferand sa nu se gandeasca la ce e mai rau. Doar era nunta, nu înmormantare!

 

Barbatii se cherchelisera si cantau ca si cum ar fi facut în ciuda viscolului care urla cu furie. Dar, viorile lautarilor si chiuitul femeilor nu reuseau sa acopere zgomotul înfiorator al crivatului care parca zguduia pamantul. În acest infern, în galopul dezlantuit al cailor speriati de harmalaia din jur, la un hop, mireasa a fost aruncata din sanie chiar langa o movila. Nuntasii, galagiosi si înfofoliti în cojoace, n-au observat lipsa miresei, astfel ca si-au continuat drumul. Fata a strigat, dar nimeni nu a auzit-o. A început sa planga la gandul ca va cadea în coltii înfometati ai lupilor. Legenda spune ca în apropierea movilei se afla o stana ai carei caini au simtit prezenta straina. Latratul a atras atentia ciobanilor si, nu mica a fost mirarea acestora cand au gasit mireasa, o frumusete de fata! Fiul ciobanului, un tanar chipes, s-a îndragostit pe loc de ea. Fata a uitat repede de cel cu care urma sa se casatoreasca. Tanarul ciobanas avea ochii atat de plini de dragoste, încat i-a furat inima. Ei s-au casatorit si au construit prima casa de pe aceste locuri. Au numit-o Movila Miresii, în amintirea întamplarii care i-a unit.

Satul Movila Miresii este atestat documentar  din anul 1878 si s-a numit initial Magura Miresii, denumire pe care si-a pastrat-o pana in anul 1900. 

Biserica din sat, cu hramul Dumineca Tuturor Sfintilor, este construita in anul 1889,  iar in anul 1884  a fost infiintata scoala. 

Satul Esna este atestat documentar din anul 1861 iar satul Tepes Voda a fost infiintat in anul 1921.

 

Asezare geografica:

 

Strabatuta pe mijlocul sau de la est la vest de drumul national DN 22, comuna Movila Miresii se afla  la distanta de 30 Km de Municipiul Braila in partea centrala a judetului. Pe hotarul de sud al teritoriului, in lungime de 7 Km se gaseste calea ferata Bucuresti – Galati cu statia CF Urleasca.

De la nord la sud, tot pe mijlocul sau, comuna este strabatuta de drumul judetean DJ 202B care se intersecteaza cu DN 22 chiar in localitatea de resedinta a UAT,  respectiv in satul Movila Miresii.

Din punct de vedere geografic se situeaza in Campia Brailei, la partea nordica a acesteia, la doar 15 Km de lunca Buzaului nu departe de confluienta  acestuia  cu raul Siret.

Are urmatorii vecini: La nord : UAT Ramnicelu si UAT Gemenele,

La est:    UAT Tudor Vladimirescu, La sud:   UAT Traian si UAT Ianca şi

la vest:   UAT Sutesti

 

Situatia economica

 

Astazi, localitatea are în administratia sa trei sate: Movila Miresei, Tepes Voda si Esna. Cu o suprafata de 8.000 ha si 4.450 de locuitori, comuna dispune de numeroase posibilitati de dezvoltare economica si de o oferta naturala foarte favorabila pentru agricultura. Atat satul de resedinta, Movila Miresii cat si satele componente acesteia, tepes Voda si Esna, dispun de utilitatile publice necesare pentru un mediu normal. În aceasta ordine de idei, în cadrul acestei comune activeaza patru scoli, patru gradinite, cabinete medicale, un centru de plasament, magazine, biserici, biblioteca, etc. Activitatile specifice zonei sunt agricultura, legumicultura, piscicultura, comertul, iar ca si activitati economice principale mentionam: comert, prestari servicii, piscicultura, prestari servicii în agricultura.

Pe de alta parte, comuna Movila Miresii dispune de o gama larga de facilitati oferite investitorilor cum ar fi terenurile pentru investitii, utilitati, apa potabila, canalizare, energie electrica, acces la drum national, Gara CFR si multe altele.

 

Obiective turistice

 

Localitatea are un aer odihnitor, curtile îngrijite si împodobite cu flori ce dau senzatia ca se traieste bine, iar primul obiectiv turistic “uitat”, oarecum, de marii investitori care se afla în aceasta comuna este Lacul Sarat Movila Miresii, care are calitati terapeutice. Vin oameni din toate colturile tarii sa faca bai, atat apa, cat si namolul fiind indicate în bolile reumatismale. Din lipsa banilor, lacul nu este amenajat si nu exista conditii de cazare. Un colt de rai care asteapta sa fie pus în valoare! Pe de alta parte se poate investi foarte mult în agroturism. Dar, sa nu uitam de obiective turistice precum turismul balnear sau statiunea de tratament.

Ca si proiecte de investitii în comuna Movila Miresii sunt încadrate alimentarea cu gaze naturale a localitatii, extinderea retelei de canalizare, reparatii la sistemul de iluminat public, amenajarea targului comunal în localitatea Movila Miresii. Primarul comunei se numeste Dumitru Panturu, este cel dintai gospodar al satului, iubit si apreciat de oameni.

 

 

 

Namolul Lacului Sarat Movila Miresii are calitati terapeutice deosebite

 

Situata la doar 30 km de Braila, comuna Movila Miresii dispune de un potential deosebit pentru cei care doresc sa petreaca într-un mod deosebit si relaxant, timpul liber. Una dintre principalele atractii turistice ale comunei este, cu siguranta, Lacul Sarat. De altfel, în zona mai sunt trei lacuri, pe malurile carora pasionatii de pescuit pot încinge o partida de prins peste sau pur si simplu sa se relaxeze

“Lacul Sarat Movila Miresii se afla în domeniul public al judetului Braila deci în inventarul public al Consiliului Judetean. De-a lungul timpului, au venit diversi investitori care au avut intentia de a face ceva dar, nu s-a legat nimic concret. Ei, probabil, au venit sa investeasca un leu si a doua zi sa scoata profit. Lacul necesita o investitie de amploare care poate dura cativa ani. Au mai venit unii sa exploateze si namolul dar, nici noi, nici Consiliul Judetean, nu am fost de acord în ideea ca ei doreau exploatarea, îl îmbuteliau si dupa o perioada lacul se regenera. Noi asteptam investitori seriosi pentru o investitie solida”, explica Dumitru Panturu, primarul comunei Movila Miresii.

 

Namolul este mai bun decat la Lacul Sarat din Braila

 

Specialistii spun ca principalele caracteristici de zacamant ale lacului sarat Movila Miresii sunt urmatoarele: depozitele de suprafata din zona circumlacustra sunt reprezentate prin loessuri si nisipuri eoliene de varsta pleistocen-holocena, la care se adauga sedimente pelogene si nepelogene din cuveta lacului. Din punct de vedere chimic, s-a stabilit ca apa lacului este clorurata, sodica, magneziana, iodurata si bromurata. Namolul din lacul Movila Miresii este unul sapropelic sulfuros cu calitati terapeutice deosebite. Perimetrul total al lacurilor cadastrate de pe teritoriul comunei Movila Miresii este de 24.89 km.Toate cele patru lacuri sunt situate în bazinul Dunarea si sunt lacuri naturale.

 

Balta Lutul Alb este situata tot pe raza comunei Movila Miresii; accesul este simplu, cca 1000 m de la soseaua Braila-Ramnicul Sarat, drumul este accesibil tuturor categoriilor de auto.

Perioada admisa la pescuit: Tot anul

Retinere pesti: Da

Pescuitul permis pe toata suprafata lacului: Da

Pesti existenti in balta: crap, caras, somn, stiuca, salau.

Balta are 370 ha, cu adancimi de cca 2 m, se poate pescui de pe mal, din barca (care se poate asigura) sau de pe platforme montate in larg.